fbpx
Novosti

Prethodnih meseci mnoge muči pitanje kada će i ko moći da iskoristi državne subvencije za zamenu stare stolarije? Pod kojim uslovima i kada će se realizovati zamena? Šta znači energetski efikasan prozor?

Institucionalni koraci ka većoj energetskoj efikasnosti

Prema najavama najviših državnih službenika, naročito onih iz ministarstva rudarstva i energetike u toku je pilot projekat koji podrazumeva subvencionisanje mera za povećanje energetske efikasnosti. Ovo znači da će samo manji broj građana moći da zameni stolariju, ugradi izolaciju ili instalira čistije sisteme za grejanje u okviru ove državne podrške. Kako je već najavljeno, sledeće godine bi za ove namene trebalo da bude izdvojeno mnogo više novca, čak 100 miliona evra. Pre nešto malo više od mesec dana ove govorilo se kako je iza ovih inicijativa je namera ministarstva rudarstva i energetike da budući Zakon o obnovljivim izvorima energije i izmenjeni Zakon o energetskoj efikasnosti budu spušteni na nivo građana i domaćinstava.

Kako bi se do ovoga došlo neophodno je načiniti posebne pravilnike, posebna uputstva, a trebalo bi koordinisati ovu inicijativu sa lokalnim samoupravama. U Srbiji se danas troši četiri puta više toplotne ili električne energije po stanu u odnosu na zemlje EU. Znači, zaista bacamo proizvodnju jedne elektrane godišnje, zato što nemamo dobro izolovane prozore ili imamo loša vrata, ili nam cela zgrada nije dobro.

Subvencije zamena stolarije

Novi zakon omogućiće lakšu zamenu stolarije, a samim tim i niže račune za struju ili grejanje

U Srbiji se rasipa električna energija usled energetske neefikasnosti. Čak 40% više električne energije potroši se u odnosu na najbliže zemlje u regionu. Zbog toga su naši računi za struju i grejanje nepotrebno veći. U ovom tekstu bavimo se pitanjima koja muče mnoge naše sugrađane, a to su: Koliko nova stolarija može da utiče na manju potrošnju energije? Kako građani mogu, najpovoljnije, da dođu do novih vrata i prozora? Šta je potrebno za prijavu?

Iz ministarstva rudarstva i energetike za RTS je izjavljeno da će u junu biti formirana i Uprava za energetsku efikasnost, koja ima za cilj da pomogne građanima tako što će se kroz nju 50 posto finansirati zamena vrata, prozora, izolacija na fasadama. „Izolacija i zamena prozora može da doprinese za 40% smanjenja utroška toplotne energije. Trenutno trošimo oko 214 kilovat časova po kvadratu grejne površine, što je duplo više nego u EU. Bacamo dosta energije kroz prozore, a zamenom spoljne stolarije možemo mnogo da utičemo na smanjenje potrošnje energije“ poručili su iz ovog ministarstva.

Vlada Republike Srbije je usvojila pravilnik za dodelu sredstava. Prema procedurama, ministarstvo rudarstva i energetike uskoro raspisuje javni poziv za lokalne samouprave, a onda će se sa lokalnog niova raspisivati pozivi građanima. Nakon poziva u junu građani će moći da se prijave.

Subvencije za zamenu stolarije prijava

Kako do prijave za subvencije za zamenu stolarije

Procedura odobravanja državnih subvencija za 2021. godinu odvijaće se u više faza. Prva, koja je već započeta, podrazumeva izbor lokalnih samouprava koje će od Ministarstva rudarstva i energetike dobiti 54 miliona dinara na ime subvencija za građane. Sledi i druga faza, kada će izabrane samouprave objaviti konkurs za firme koje će obavljati radove i na kraju konkurs za građane. Konkurs za firme, prema rečima ministarke Zorane Mihajlović, biće objavljen za nekoliko dana, a za građane sredinom juna.

Već 88 lokalnih samouprava prijavilo se za dobijanje subvencija

Program subvencionisanja mera energetske efikasnosti podrazumeva da Ministarstvo rudarstva i energetike i lokalne samouprave obezbede 50 odsto subvencije za svaku pojedinačnu investiciju, a građani ostatak novca. Konkurs, koji je raspisalo Ministarstvo energetike za podelu 54 miliona dinara, je okončan nedavno. Na konkurs su se javile lokalne samouprave koje su u svom budžetu imale novca za energetsku efikasnost, tačnije ukupno 88, ali svu dokumentaciju podnelo je 74 jedinica lokalne samouprave.

Sada je sve na lokalnim samoupravama, koje bi trebalo da raspišu dva odvojena javna poziva, jedan za firme koje će obavljati radove, a drugi za građane, koji planiraju da investiraju u kvalitetniju energetsku efikasnost, što podrazumeva i zamenu stare stolarije.

Zamena stare stolarije uz subvencije države

Projekat okrenut budućnosti

„Ovo je projekat koji traje nekoliko godina, ne može da se završi za 365 dana. Građani treba da znaju, tu smo, hoćemo da pomognemo, hoćemo da se završi energetska efikasnost u stanovima, u porodičnim kućama”, poručili su iz nadležnog ministarstva. Kriterijumi za dobijanje subvencija će biti jasni, te da kompanije sada ne mogu da povise cene stolarije, kao i da će proći samo one koje su kvalitetne, dobre i imaju realne cene. Sa punim pravom smatramo da je naša kompanija Beohram takva, jer je svojim dosadašnjim radom i iskustvom, i hiljadama zadovoljnih klijenata to i potvrdila.

Nova stolarija i nova ekonomičnost

Naslušali smo se najrazličitijih priča u vezi ekonomičnosti sa potrošnjom energije, ali suština je da NOV PROZOR NE ZNAČI NUŽNO DA JE I ENERGETSKI EFIKASAN. Zbog toga je vrlo važno da se dobro informišete o performansama stolarije koju planirate da ugradite. Jer, ne govorimo ovde samo o etičkim pitanjima smanjenja potrošnje energije i očuvanju planete, već i o Vašem novcu! Budite etični, ali budite i ekonomični.

Naime, prema novijim studijama utvrđeno je da se preko prozora izgubi čak oko 36% energije, koja je potrebna za zagrevanje objekta. Ovi gubici se javljaju zbog kondukcije, tačnije transmisije toplote kroz materijal od kojeg je sačinjen prozor, ali i zbog provetravanja, tačnije strujanja vazduha bilo kroz otvoren ili zatvoren prozor. Za stanove visoke spratnosti gubici energije idu i do 47%. Ovi gubici se javljaju zbog slabog kvaliteta stolarije koja je ugrađena.

Zato, ako uzmemo u obzir činjenice zašto energija koju plaćamo da zagrejemo objekat odlazi, opravdano smatramo da je izbor odgovarajućih prozora od izuzetne važnosti za unapređenje energetske efikasnosti.

Ramovi prozora prave se od različitih materijala, od kojih svaki ima svoje prednosti, ali i mane. Staklo čini najveći deo površine jednog prozora i zato i tu morate biti pažljivi prilikom izbora stakala. Zastakljivanje može biti jednostruko ili sa više stakala. Naravno, više stakala znači i bolju energetsku efikasnost. Kada se u prozor ugrađuju dvostruka ili trostruka stakla, međuprostor između njih ima distancer koji je ispunjen apsorberom vlage. Taj međuprostor ispunjava se vazduhom ili inertnim gasom – argonom, kriptonom ili ksenonom.

Sve u svemu, zamena prozora jedno je od važnijih pitanja unapređivanja energetske efikasnosti. Ujedno, s obzirom na cenu zamene stolarije, kao i na činjenicu da su baš otvori na objektu i najproblematičnije tačke, razumećete zašto Vam savetujemo da se prvo dobro informišete i radite zamenu stolarije sa onima koji nude kvalitet, postojanost i imaju iskustvo. Jer, ako gledamo dugoročno, zamena stolarije nije toliko trošak, koliko je investicija zbog uštede energije za zagrevanje ili hlađenje prostorija.

Beohram je tu da pomogne

Dalji razvoj ove inicijative vredne pohvale pomno prate naši stručnjaci. Obaveštavaćemo vas o narednim koracima. Do tada prijavite se za subvencije preko naše specijalizovane stranice na našem veb sajtu.

Prijavu za subvencije možete izvršiti OVDE