fbpx
Novosti
NOVOSTI I AKCIJE

PVC stolarija je po mnogo čemu jedinstvena, ali i najpopularnija u savremenom građevinarstvu. Iako se danas za stolariju koriste najrazličitiji materijali, jedan je poseban! To je PVC.

Neki građevinski materijali su savremeni, drugi tradicionalni. Međutim, jedan materijal, poput PVC izdvaja se svojim performansama. PVC stolarija se pokazala kao jedinstvena po mnogo čemu. U tekstu koji sledi pokazaćemo koje su prednosti PVC profila u odnosu na druge materijale.

PVC zamenjuje tradicionalne građevinske materijale poput drveta, metala, betona i gline u mnogim primenama. Prilagodljivost, ekonomičnost i potvrđeni rezultati uspešnih primena znače da je najvažniji polimer građevinskog sektora.

Polivinilhlorid ili skraćeno PVC, najpopularnija je plastična sirovina u građevinarstvu. Koristi se u cevima za pijaću vodu, kao i u cevima za otpadne vode, prozorskim okvirima, podnim i krovnim folijama, zidnim oblogama, kablovima i mnogim drugim aplikacijama, jer pruža modernu alternativu tradicionalnim materijalima kao što su drvo, metal, guma i staklo. Ovi proizvodi su često lakši, jeftiniji i nude mnoge prednosti zbog svojih performansi.

PVC stolarija je…

Čvrsta, ali lagana
PVC je otporan na nagrizanje, rđu ili bilo kakvu vrstu abrazije. Male je težine, sa dobrom mehaničkom čvrstoćom, žilav i trajan. To su ključne tehničke prednosti za upotrebu u građevinarstvu.

Lako se ugrađuje
PVC stolarija se može izrezati, oblikovati, zavariti i lako spojiti u različitim stilovima. Njena mala težina smanjuje probleme u poslovima ručne obrade.

Izuzetno je trajna
PVC je otporan na habanje, hemijsko gnječenje, koroziju, udarce i abraziju. Zbog toga je poželjan izbor za mnoge različite proizvode dugog veka namenjenih spoljašnjoj upotrebi. U stvari, srednjoročne i dugoročne primene čine oko 85% proizvodnje PVC-a u sektoru građevinarstva. Na primer, procjenjuje se da će više od 75% PVC profila imati životni vek preko 40 godina, a potencijalni radni vek do 100 godina. U drugim primenama, kao što su PVC stolarija i kablovska izolacija, studije pokazuju da će preko 60% njih imati radni vek od preko 40 godina.

Isplativa je
PVC je bio popularan materijal za primenu u građevinarstvu decenijama zbog svojih fizičkih i tehničkih osobina koje pružaju odlične prednosti u odnosu na troškove. Kao materijal je veoma konkurentan po pitanju cene. Ova vrednost je takođe poboljšana osobinama kao što su njegova trajnost, životni vek i niska cena održavanja.

Napravljena od sigurnog materijala
PVC stolarija nije toksična. PVC je siguran materijal i društveno vredan resurs koji se koristi više od pola veka. To je takođe najbolje proučena i najtemeljnije testirana plastika na svetu. Ispunjava sve međunarodne standarde za bezbednost i zdravlje za proizvode i namene za koje se koristi.
Zamena PVC-a drugim materijalima na osnovu ekoloških razloga bez dodatnog istraživanja ili dokazanih tehničkih koristi takođe će rezultirati većim troškovima. Na primer, u sklopu projekta renoviranja stanova u Bilefeldu u Nemačkoj, procenjeno je da će zamena PVC-a drugim materijalima dovesti do povećanja troškova u proseku od oko 2.250 evra za stan.

U tom smislu, ograničenja upotrebe PVC-a u građevini neće imati samo negativne ekonomske posledice, već će imati i širi društveni uticaj, kao što je dostupnost pristupačnog stambenog prostora.

Otporna na vatru
Kao i svi ostali organski materijali koji se koriste u zgradama, uključujući i ostalu plastiku, drvo, tekstil itd., proizvodi iz PVC-a će goreti ukoliko su izloženi vatri. Međutim, PVC proizvodi se sami gase. Tačnije, ako se ukloni izvor vatre, PVC profili će prestati da gore. Zahvaljujući visokom sadržaju hlora, proizvodi od PVC-a imaju karakteristike zaštite od požara, što je njihova veoma važna i dobra osobina. Teško ih je zapaliti, a proizvode relativno malo toplote  i imaju tendenciju da se ugljenišu, ali da ne stvaraju zapaljive varnice.

Međutim, ako dođe do većeg požara u zgradi, PVC proizvodi će goreti i emitovati otrovne supstance, kao i svi ostali organski proizvodi.
Dakle, postoje veoma dobri razlozi za korišćenje PVC proizvoda u zgradama, pošto oni dobro funkcionišu, imaju dobre ekološke i vrlo dobre ekonomske parametre.

Prilagodljiva
Fizička svojstva PVC-a omogućavaju dizajnerima visok stepen slobode pri dizajniranju novih proizvoda i razvijanju rešenja gde PVC deluje kao materijal za zamenu ili rekonstrukciju.

PVC stolarija često ume da se ošteti prilikom transporta i selidba, zato vodite računa ko je zadužen za Vaše selidbe.

Ukoliko još uvek imate neke nedoumice ili dileme vezane za PVC stolariju, stručnjaci u kompaniji BEOHRAM Vam stoje na raspolaganju. Najkvalitetnija i najpovoljnija PVC stolarija, samo u BEOHRAMU. Kontaktirajte nas slobodno.