fbpx
Novosti

Zima je, a tokom zimskih meseci mnogi se pitaju: „Zašto se stvara kondenzacija na novoj stolariji?“ Uz pitanje ne retko ide i sumnja da sa novom stolarijom nešto nije u redu, naročito ako se kondenzacija nije javljala pre zamene stare stolarije. Kondenzacija u svetu igra veliku ulogu. Ali, hajde da vidimo o čemu se u stvari radi.

Problem kondenza javlja se iz potpuno suprotnih razloga. Naime, kada temperatura spoljnog vazduha padne, vodena para se kondenzuje na unutrašnjoj strani stakla na prozoru, prouzrokujući da se kapljice vode slivaju preko prozora. Ovo nikako ne znači da je PVC stolarija loša, naprotiv! Ovo znači da stolarija izuteno dobro dihtuju, a ako se ovakve prostorije ne provetravaju doći će do prezasićenja vazduha vlagom unutar prostorije, i posledično onoga što je tema o kojoj pričamo – kondenzacija.

Kondenzacija

će se pre pojaviti u prostorijama gde ima nekontrolisanog isparavanja usled sušenja veša, kuvanja, vlage u zidovima, većeg broja saksija sa cvećem ili većeg broja ljudi koji borave u njoj. Osim toga, uzmimo u obzir i činjenicu da u novoizgrađenim objektima ili u prostorijama u kojima su nedavno vršeni građevinski radovi zidovi će dodatno vlažiti vazduh dok se ne prosuše, pa će i to uticati na pojavu pojačane kondenzacije.

Vazduh ima jednu važnu osobinu – da može da primi i zadrži određenu količinu vlage. Ta osobina vazduha opisuje se kao relativna vlažnost vazduha. Ona se izražava procentualno, a meri se hidrometrom. Da pojasnimo: ukoliko je relativna vlažnost vazduha 100%, tačnije ako je ostvarena tzv. tačka zasićenja vazduha, onda takav vazduh više nije u stanju da dalje prima vodenu paru. Količina vodene pare koju vazduh u nekoj prostoriji može da prihvati zavisi od temperature. To znači da što je viša temperatura određene količine vazduha, to vazduh može da primi više vodene pare. Ovo praktično znači da ukoliko zagrevamo hladan i vlažan vazduh mi ga na taj način isušujemo i samim tim raste njegova sposobnost daljeg primanja vodene pare. Na taj način možemo da smanjujemo vodenu paru u vazduhu naročito u hladnijim mesecima.

Kada se susretnu topao vazduh i hladnija površina vazduh postaje vlažniji i taloži se na hladnije površine u vidu kondenzata. Međutim, provetravanjem prostorija ubacuje se svež i hladan vazduh, dok se topao i vlažan vazduh unutar prostorije isušuje. Pa, ipak, ugradnjom nove PVC stolarije sigurno ćete ostvariti da brže i lakše povećate i zadržite odgovarajuću temperaturu vazduha u prostoriji, ali to ne znači da ćete automatski rešiti i problem stvaranja kondenzacije.

Ali, ne brinite! Imamo nekoliko praktičnih saveta kako da sprečite pojavu kondenzacije.

Adekvatno provetravanje prostorija

Provetravanje prostorija se obezbeđuje otvaranjem svih vrata i prozora na 4-5 minuta, što će obezbediti optimalno mešanje svežeg vazduha sa onim unutar prostorije, taman toliko da se za to vreme ne ohlade zidovi. Provetravanje daje mogućnost vazduhu da primi dodatnu vlagu pre tačke zasićenja. Nije dobro držati prozor otvoren na kip tokom dužeg vremenskog perioda, jer tako nećete stvoriti ni približno isti efekat kao prilikom povremenog provetravanja na nekoliko minuta.

Nova stolarija i kondenzacija - Adekvatno provetravanje prostorija

Mehaničko provetravanje pomoću uređaja

Postoje uređaji za provetravanje i smanjenje vlage u vazduhu, ali oni predstavljaju skuplje rešenje i zahtevaju dodatni utrošak energije.

Nova stolarija i kondenzacija - Mehaničko provetravanje pomoću uređaja

Ugradnja zaista kvalitetne PVC stolarije

Kondenzacija uz BEOHRAM PVC stolariju će nestati. PVC profili nemačkog proizvođača koje koristimo u fabrici BEOHRAM su se pokazali kao odličan faktor u obezbeđenju energetske efikasnosti i očuvanju toplote u vašim prostorijama. Uz pravilno provetravanje u prostorijama gde su prozori i vrata napravljeni od GEALAN profila rešićete problem kondenzacije.

Nova stolarija i kondenzacija - Ugradnja zaista kvalitetne PVC stolarije