fbpx
Novosti

Kako nov prozor utiče na dizajn enterijera

Završili ste ugradnju nove PVC stolarije i pao vam je kamen sa srca. Ispunjeni ste uzbuđenjem zbog završenog velikog posla. Završna obrada prozora uvek je poslednja stvar kojom se bavimo, i kao takva se često ne smatra toliko ozbiljno kao drugi elementi dizajna enterijera.

Međutim, kao što jakna ili kaput mogu biti odlučujući detalji kod vašeg outfit-a, dobar izbor onoga što ide oko ili preko prozora može napraviti razliku između gotove sobe pune svetlosti i mračne i prazne gostinske sobe, koja može vrlo malo toga da ponudi.

Dakle, ako želite da u svoju sobu unesete pravu količinu svetlosti, tretman prozora sobe nije nešto što bi trebalo uzeti u obzir samo na kraju vašeg dizajnerskog putovanja, već nešto o čemu bi trebalo imati na umu već od samog početka. Jer nije samo šlag na torti, već je i jedan od primarnih detalja.

KAKO NOV PROZOR UTIČE NA DIZAJN ENTERIJERA

Koje su nam opcije na raspolaganju?

Draperije – Ova platna formalnog izgleda, dužine do poda, okačena su na šipku i sasvim bukvalno prekrivaju zid do poda – otuda i naziv (to drape na engleskom znači ogrnuti). Obično su napravljeni od guste tkanine i imaju tendenciju da upijaju više svetlosti od drugih tretmana prozora, mada postoje izuzeci.

Zavese – Klasičan izbor, mogu biti bilo koje dužine, ali obično se postavljaju da padaju taman toliko da dotiču PVC podprozorsku dasku.
Opuštenija i neformalnija alternativa draperijama, zavese su često dovoljno lagane da ih pomera lagani povetarac. Iako blokiraju sunce, zavese istovremeno propuštaju priličnu količinu svetlosti, što zavisi od tkanine.

Trakaste zavese – ova opcija nudi elegantniji i opušteniji alternativni tretman prozora. Pomeraju se uz pomoć mehanizma za podizanje (poput kabla), koji podiže niz traka od tkanine kako bi propustio svetlost ili je blokirao. Trakaste zavese su verovatno najfleksibilnija „tradicionalna“ opcija i mogu biti odlična opcija za one koji traže sredinu između „fensi“ i neformalne dekoracije u zoni prozora.

Venecijaneri – Slične trakastim zavesama, ali napravljene od tvrđeg materijala u formi traka, venecijaner se često nalaze na komercijalnijim lokacijama i smatraju se manje privlačnim od trakastih zavesa. Oni su, međutim, jednako fleksibilni i često pristupačniji.

KAKO NOV PROZOR UTIČE NA DIZAJN ENTERIJERA

Pustite svetlo u prostor.

Sve četiri opcije se mogu koristiti za upravljanje svetlom u vašem domu, a za koju se odlučite zavisiće od sobe, prozora i njegove funkcije. Ali, i vaših afiniteta. Na primer, u spavaćoj sobi možda ćete želeti da se odlučite za velike, teške draperije ili deblje zavese koje se mogu koristiti za zaštitu od sunčeve svetlosti tokom ranih jutarnjih časova.

Sa druge strane, u igraonici, a posebno u kuhinji ili kupatilu, ti isti masivni zastori bi gotovo sigurno bili smetnja.

Pored toga, trebalo bi voditi računa o dizajnu enterijera i arhitekturi, jer činjenica je da ponekad arhitektura diktira šta možemo ili ne možemo da koristimo. Na primer, ako oblik sobe znači da bi bilo nemoguće postaviti nosače za draperije ili zavese, žaluzine ili venecijaneri bi mogli biti jedini logičan izbor. Što se tiče izbora tretmana za prozore, uopšteno govoreći, ako želite da budete u mogućnosti da brzo kontrolišete svetlost u sobi, onda su žaluzine ili venecijaneri bolja solucija.

Međutim, ako svoju privatnost cenite više od prirodnog svetla (na primer, u spavaćoj sobi ili dnevnoj sobi sa prednje strane), draperije i zavese su prava stvar, jer se uvek mogu povući da bi uneli više svetla u vašu kuću kada vam je to neophodno.

dizajn

Na početku i na kraju – dobar prozor

Jer svi tretmani prozora trebalo bi da postignu tri cilja – kontrola količine svetlosti, okvir za prozore i završni detalj u oblikovanju eneterijera sobe. Pronalaženje pravih tretmana za svaku sobu u vašem domu koji postižu sva tri cilja može biti izazov, ali svakako vredi probati. Pre svega toga, za izbor najboljeg mogućeg prozora za vašu sobu, BEOHRAM Vam je uvek na raspolaganju.