fbpx
Novosti
NOVOSTI I AKCIJE

Kako izabrati pravo staklo za PVC stolariju?

 

Kako izabrati pravo staklo za PVC stolariju? Pitanje je sa kojim se susreo svako ko je ozbiljno razmišljao o zameni stolarije. Staklo u velikoj meri utiče na sveukupni kvalitet stolarije, zato pametno birajte.

 

Jedan od najznačajnijih elemenata prilikom izrade prozora je staklo. Bez obzira da li su u pitanju prozori PVC ili ALU prozori, staklo u velikoj meri utiče na sveukupni kvalitet stolarije.

 

Ukoliko pogledate u uobičajen prozor, videćete da staklo i delovi od stakla zauzimaju 70 i više procenata ukupne površine jednog prozora. Zbog toga je vrednost performansi staklenih površina od izuzetnog značaja za energetsku efikasnost i zvučnu izolaciju, ali i sveukupnu ocenu stolarije.

 

Dvoslojno ili troslojno staklo

Kako su sa različitih strana rasli zahtevi za energetskom efikasnošću, tako su inovacije u tehnologiji proizvodnje stakla unapređivali finalne proizvode. Naime, još od 70-ih godina 20. veka pokušavalo se sa dodavanjem trećeg stakla u termopanskom staklu. Napretkom tehnologije, danas troslojno staklo, koje omogućuje bolju termo izolaciju sve više postaje uobičajen standard.

Dvoslojno stakloDvostruko zastakljeni prozori se sastoje od dva sloja stakla sa slojem vazduha ili inertnog gasa zatvorenog između njih. Ovo stvara skoro dvostruko više izolacije od obične zastakljene jedinice. Jednom zapečaćena, jedinica postaje nepropusna. Staklene jedinice koje se danas koriste klasifikuju se kao dvostruko ili trostruko zastakljivanje, tačnije kao dvoslojno ili troslojno staklo. Kod dvoslojnog zastakljivanja staklene jedinice se formiraju postavljanjem dva stakla jedno uz drugo s odabranom međuprostornom dimenzijom. Troslojno stakloTrostruki sistemi za zastakljivanje su sistemi sa kojima se dobijaju veće vrednosti izolacije kroz dva različita prostora ostavljena između 3 stakla.

Prostori između dva stakla obično su 12mm ili 16mm. Što je širi prostor između dva stakla, to je viša izolaciona vrednost stakla. Pored toga, vazduh ili gas argon gas se mogu koristiti kao punjenje između dva stakla. Kada se koristi gas argona, dobijaju se veće izolacione vrednosti.

Kako mi to radimo

Dimenzije stakla izražavaju se kao debljina prvog stakla + prostor između dva stakla + druga debljina stakla. Na primer, PVC PROZORI BEOTHERMO prave se u sledećim dimenzijama: 4 + 16 + 4mm, debljina prvog stakla je 4mm, prostor između dva stakla je 16mm, dok je debljina drugog stakla 4 mm. Ovi prozori ostvaruju koeficijent toplotne popustljivosti: 1,4 W/m2K (sa odgovarajućim staklom do 1,1 W/m2K).

Kada su u pitanju PVC PROZORI BEOTHERMO A+ moramo da istaknemo da su niskoemisiona ili E-LOW stakla sada standard. Za razliku od PVC PROZORA BEOTHERMO, gde se koristi „obično“ ili float staklo, BEOTHERMO A+ nude unapređene mogućnosti po pitanju toplotne izloacije. Zato ih i preporučujemo.

Pomenimo i napredniju verziju. To su PVC PROZORI BEOTHERM PREMIUM, koji se prave sa dimenzijom stakla od 24mm do 54mm. Ovi premijum prozori ostvaruju koeficijent toplotne popustljivosti: 0,92 W/m2K (sa odgovarajućim staklom do 0,78 W/m2K).

 Još nešto o vrstama stakala

Osim što je važno znati da postoje prozori sa dvostrukim i trostrukim zastakljivanjem, neophodno je da znate nešto i o savremenim tehnikama izrade samih stakala.

Niskoemisiono staklo ili LOW-E staklo

LOW-E je višeslojni sistem novije generacije koji se primenjuje na staklu. Funkcionalni sloj koji se koristi na staklu jeste tanak sloj srebra. Ovaj premaz ili film je nevidljiv. Njegova funkcija je veoma značajna, jer on usporava emisiju zračeće energije iz prostorije van, samim tim osiguravajući duže zadržavanje topolote.

Ovi slojevi „upijaju“ najveći deo energije infracrvenog zračenja koje zrači iz unutrašnjosti prostorije na staklenu ploču. Zbog ove apsorbovane energije raste temperatura ovih slojeva. Ovi slojevi imaju nizak faktor emisivnosti ili drugim rečima, oni ne zrače mnogo toplote. Emisioni faktor je otprlilike 8,5 puta niži nego onaj koji ima normalno flot (float) staklo.
Rezultat su znatno manji troškovi grejanja.

ClimaGuard® Solar staklo

Bez obzira da li govorimo o snažnoj zimi ili vrelom letu, jedno je izvesno – prozori koji imaju višenamensko ClimaGuard® Solar staklo olakšaće Vaš život. Naime, staklo proizvedeno ovom tehnologijom sigurno obezbeđuje komfor u vašem domu i istovremeno znatno štedite energiju bez većeg gubitka prirodne svetlosti.

ClimaGuard® Solar je ravno staklo, koje ima transparentno i izrazito tanak film na površini. Zahvaljujući tome, osigurava visoko propuštanje svetlosti (66%), odličnu toplotnu izolaciju (Ug=1.o W/m2K) i zaštitu od sunčeve energije (propušta samo 42% sunčeve energije). Ovakva efikasnost omogućena je samo jednim premazom.
ClimaGuard® Solar staklo postiže, dakle, izuzetne rezultate na polju toplotne izolacije. Ako ga uporedimo sa tradicionalnim izolacionim staklom, ClimaGuard Solar smanjuje troškove grejanja gotovo za polovinu! Izraženo brojkama, to može biti i do nekoliko stotina evra godišnje.

Ono što izdvaja ovakvo staklo jeste da omogućuje izolaciju i u vrelim letnjim mesecima. Tradicionalno izolaciono staklo propušta oko 80% te energije u prostoriju, što dovodi do pregrejavanja prostorija. ClimaGuard® Solar staklo u velikoj meri smanjuje pronos sunčeve toplote, jer propušta samo 42%.

Laminirano staklo ili Pamplex staklo

Laminirano staklo ili Pamplex stakloOvo staklo predstavlja kombinaciju dve ili više staklenih ploča između kojih se ubacuje  jedan sloj (ako je dvostruko) ili PVB folije ili smole (ako je višestruko). Ono što ga izdvaja od ostalih stakala jeste njegova osobina da se u slučaju pucanja delovi stakla ne raspršuju kao kod običnog stakla, nego ostaju zalepljeni za sloj PVB folije. Osim toga, ovo staklo predstavlja dobro osiguranje kao dodatnoj zaštiti od provale. Ovakvo staklo znači  i zaštitu od vremenskih nepogoda kao što su jaki vetrovi, potresi i eksplozije.

Naša preporuka

Kao što ste već mogli da razumete, odabir novih prozora nije laka stvar. Međutim, srećom po Vas, prozori se i onako ne menjaju često. Osim toga, tu smo da Vam pomognemo iskrenim savetima.

Dakle, prilikom odabira prozora moramo da vodimo računa o odabiru adekvatnog stakla. U tom smislu veoma su važne folije, koje se stavljaju sa unutrašnje strane stakla. Na osnovu toga razlikuju se vrste stakala. U ovom tekstu predstavićemo Vam samo neka koja se danas najčešće koriste.

Birajući adekvatna stakla ostvarićete uštedu. Mi Vam preporučujemo da izaberete bar niskoemisiona ili E-LOW stakla, ili ClimaGuard Solar 4 godišnja doba stakla za vaše dvoslojne ili troslojne prozore.

Ovo Vam preporučujemo naročito ukoliko govorimo o prozoru koji se nalazi na sunčanoj strani. Sa te strane možete onda da postavite jače folije, tačnije na jednom staklu E-LOW, a na drugom ClimaGuard Solar. U suprotnom, ukoliko na jednom staklu imate E-LOW foliju, a na drugom obično ili float staklo, nećete postići željeni efekat u smislu toplotne izolacije, bez obzira koliko je kvalitetan prozor.

Neretko se dešava da dođe do oštećenja PVC stolarije, zato vodite računa ko je zadužen za Vaše selidbe.

Poštovani klijenti, nadamo se da smo uspeli da vam olakšamo kupovinu nove stolarije. Za sve dodatne informacije, kao i uvek do sada, stojimo vam na raspolaganju!

Iskreno, vaš BEOHRAM.